Allt-A-Bhainne
De Allt-A-Bhainne distilleerderij is zo’n acht kilometer van de stad Dufftown gelegen, ten zuid-oosten van de berg Ben Rinnes. De naam Allt-A-Bhainne is afkomstig uit het Gaelic en betekent “Burn of Milk” ofwel “beek” van melk.
... meer
De naam wordt uitgesproken als alt-a-bene. De distilleerderij werd in 1975 door Seagram Distillers gebouwd en kwam in augustus dat jaar in productie. De malt werd uitsluitend eerst gebruikt voor de de blended whisky. Allt-A-Bhainne werd in 1990 verbouwd, waarbij de capaciteit verdubbeld werd. Na diverse overname’s werd de distilleerderij door Pernod Ricard ingelijfd, die de distilleerderij in 2002 voor onbepaalde tijd sloot. In mei 2005 werd bij de distilleerderij de productie weer gestart vanwege de wereldwijde gestegen vraag naar blended en maltwhiskies. In de Allt-A-Bhainne distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom verwarmd worden. Men gebruikt acht washbacks, gemaakt van roestvrij staal. Het is heel bijzonder, dat het gehele proces maar door een man wordt geregeld. Dit is mogelijk, daar alles op één vloerhoogte staat en alles goed in de gaten gehouden kan worden. Er zijn geen warehouses rondom de distilleerderij. De new spirit wordt direct met tankauto’s naar de warehouses bij Keith afgevoerd. Het water dat men voor het brouwen gebruikt komt uit twaalf verschillende bronnen in het bos van Ben Rinnes en het koelwater voor de condensors haalt men uit een beek (Mains Burn) die halverwege de berg Ben Rinnes ontspringt. De malt wordt bijna voor 99% gebruikt voor de blended whiskies (o.a. Chivas Regal, Passport en Something Special). Heel zelden wordt er een vat aan een independant bottler verkocht. Zoals deze Allt-A-Bhainne botteling. Gestookt in mei 1992, gerijpt in een bourbon hogshead (cask 6) en gebotteld door de Malts of Scotland in februari 2011 op 56.1% alc. Er zijn slechts 273 flessen gebotteld.
... minder