Engenho Novo
De Engenho distilleerderij wordt in 1845 opgericht door William Hinton. Vanaf 1898 komt hij onder leiding van zijn zoon Harry tot grote bloei. Samen met manager Higino Ferraz worden voor die tijd de meest geavanceerde technologieën geïntroduceerd.
... meer
Na die bloeiperiode volgen diverse ups en downs en uiteindelijk wordt de distilleerderij in 1986 gesloten. Het project wordt in 2006 nieuw leven ingeblazen met de oprichting van Engenho Novo da Madeira. In eerste instantie richt men zich op de lokale markt met de productie van rhum agricole en suikerriethoning. Inmiddels is het bedrijf in de tweede fase beland en wordt de internationale markt gezocht met likeuren en gerijpte rum. De rum wordt gedistilleerd in een antieke koperen column still. Deze werd in 1969 gerestaureerd en in 2007 compleet herbouwd. De vergisting vindt onder gecontroleerde temperatuur plaats in fermentatietanks van 10.000 liter. De fermentatie duurt 24 uur en er worden verschillende geselecteerde gisten gebruikt. Wegens hun hoge sucrosegehalte en resistentie tegen ziektes worden hoofdzakelijk twee variëteiten suikerriet gebruikt, POJ-2725 en NCO-310.
... minder