Kaiyo
Kaiyo is in wezen een independent bottler. Het is een samenwerking tussen de Japanner Watanabe (voormalig medewerker van Asahi, de eigenaar van Nikka) en Keeper of the Quaich Jerry Karlovitch (al decennia werkzaam in de industrie en master blender van The Lost Distillery Company).
... meer
Het project ontstond omstreeks 2007. Het duo wilde een Japans whiskymerk ontwikkelen, maar het lukte niet om gerijpte whisky te kopen. Echter door Watanabes contacten lukte het wel om new make spirit te kopen. Die werd echter wel geteaspooned, zodat van single malt geen sprake meer kon zijn. Het licht dus voor de hand om Nikka als leverancier te vermoeden, maar niets is zeker.
Het bijzondere aan Kaiyo whisky’s is dat ze een deel van hun rijping buiten Japan krijgen. Dit gebeurt namelijk op de boot tijdens het transport naar Europa en Amerika. Hiervoor wordt de whisky eerst geblend en vervolgens overgestoken op nieuwe vaten van mizunara. Deze zijn afkomstig van Ariake Sangyo, Japans enige onafhankelijke kuiperij. Niet alle getransporteerde whisky wordt gebotteld. Als het smaakprofiel niet aan de verwachtingen voldoet, gaan de vaten terug naar Japan om daar opnieuw bij het blenden te worden gebruikt. Om alle verwarring te voorkomen wordt door Kaiyo geen gebruik gemaakt van het begrip “Japanse whisky”. Op dit moment wordt gewerkt aan een eigen distilleerderij, om zo verzekerd te zijn van aanvoer en kwaliteit.
... minder