Tomatin
Tomatin ligt op zo'n 315 meter boven de zeespiegel en is de op drie na hoogst gelegen distilleerderij van Schotland. De naam Tomatin is afkomstig van de gelijknamige plaats in de buurt en wordt uitgesproken als "Tomaat-in". Tomatin komt uit het Gaelic en betekent "de heuvel van de jeneverbosjes".
... meer
De distilleerderij werd in 1897 door zakenmensen
tijdens de whisky "boom" gebouwd onder de nieuw opgerichte firma The
Tomatin-Spey District-Distillery Co. In 1906 ging de firma, wegens de
verslechterende verkopen, failliet en tot 1909 bleef de distilleerderij
gesloten. In 1909 werd Tomatin weer heropend, nu onder de naam The New Tomatin
Distillers Co. Ltd. Tijdens de oorlog werd de distilleerderij wegens schaarste
van het graan weer gesloten. In 1956 werd het aantal stills van 1 naar 2 verdubbeld.
Vanaf 1961 tot 1964 kwamen er nog 5 stills bij en in 1974 werd de
distilleerderij geheel gemoderniseerd. De moutvloeren verdwenen en weer werden
er stills bijgeplaatst. Tomatin werd hiermee de grootste distilleerderij van
Schotland. Na het faillissement in 1985 van Tomatin kwamen in 1986 de aandelen
in Japanse handen. Takar Shuzo en Okura & Co werden de nieuwe eigenaren. In
het stillhouse van Tomatin staan nu in totaal 23 stills, twaalf wash stills en
elf spirit stills, waar er nog maar 12 van in gebruik zijn. Van de 24 washbacks,
die van roestvrij staal zijn gemaakt, worden er nog maar 12 gebruikt. Ook wordt
er maar 1 mashtun gebruikt. De new spirit laat men in refill sherry als ook in
ex bourbon vaten rijpen. Het water dat men gebruikt voor de productie van
whisky komt uit de Alt-na-Frith Burn. Deze Burn wordt gevoed door regen en
sneeuw afkomstig van de Monadhlaith bergen en mondt uit in de Findhorn rivier,
van waaruit het koelwater voor de condensors wordt gehaald. Slechts een kleine
hoeveelheid Tomatin wordt als single maltwhisky op de markt gebracht, het
grootste deel wordt voor de blended whisky's gebruikt.
... minder